Meer info

MapADN

Sciensano is in het voorjaar van 2018 gestart met een traject over de toepassing van genoominformatie in de gezondheidszorg. Dat heeft geresulteerd in een aantal documenten die je hieronder kan terugvinden en downloaden:

Experten komen samen om de belangrijkste vragen omtrent het gebruik van genoominformatie in de gezondheidszorg te identificeren.

Er wordt een informatiebrochure gepubliceerd over de ethische en maatschappelijke aspecten rond genoominformatie. De brochure dient om de 32 deelnemers aan het burgerforum te informeren.

Het rapport over de drie weekends burgerforum wordt gepubliceerd.

Dit rapport vormt een synthese van de inbreng van burgers, experts en beleidsmakers. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen worden erin samengevat.

Het DNA debat in scholen

Sciensano wil ook jongeren betrekken in het DNA debat. Al meer dan 70 scholen, verspreid over heel België, hebben hun deelname bevestigd! Verschillende leerkrachten brengen het DNA debat naar hun leerlingen op basis van een lesformule die opgesteld werd door Sciensano.

Hieronder vindt u de documenten in de lesformule:

Lesformule 

De grote lijnen van het DNA debat (doel, hoe werkt het,...).

Een suggestie voor de invulling van een les. Elke leerkracht is vrij om creatief om te springen met het aangeboden materiaal en af te wijken van de voorgestelde lesformule. 

Extra informatie rond de besproken casussen die niet in de informatiebrochure vermeld wordt.

Informatiebrochure
Affiche

Eventueel uit te hangen in de klas of in de school om mensen aan te zetten om mee te doen aan het DNA debat.

Belangrijk

Alle bijdragen die voor 7 februari 2020 op de site gedeeld worden, zullen meegenomen worden in de aanbevelingen die we zullen formuleren naar de relevante beleidsmakers toe. Daarna kan het materiaal uiteraard nog steeds gebruikt worden, maar zal de input mogelijk niet dezelfde impact hebben.

Bent u als leerkracht geïnteresseerd? Contacteer dan de organisatoren van het DNA debat (Wannes.VanHoof@sciensano.be) zodat Sciensano een overzicht houdt over de deelnemende scholen en u op de hoogte kan houden van de vorderingen. Alvast bedankt!